Ωφέλη πολεμικών τεχνών για τα παιδιά

29/10/2015


Οι πολεμικές τέχνες  είναι μέθοδοι αυτοάμυνας και έχουν ως βάση την ταυτόχρονη εκπαίδευση του πνεύματος και του σώματος έτσι ώστε ένα παιδί να αποκτήσει ψυχική ισορροπία, αυτοπειθαρχία και αυτοσυγκέντρωση. Ως εκ τούτου η εκμάθηση των πολεμικών τεχνών είναι στην πραγματικότητα πολύ ευεργετική για τα παιδιά, αφού χρησιμοποιείται η γνώση και όχι η δύναμη και προωθείται η  άμυνα και όχι η επίθεση.

 Βέβαια στη χώρα μας, οι περισσότεροι γονείς, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης  και επηρεασμένοι κυρίως από τον κινηματογράφο, θεωρούν ότι οι πολεμικές τέχνες προωθούν τη βία και διαμορφώνουν επιθετικά παιδιά. Η άποψη αυτή, ωστόσο, καταρρίπτεται από τις σχετικές μελέτες και τους ειδικούς επιστήμονες.

 Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναλογιστούμε τα οφέλη που προσφέρει στα παιδιά το ΚΑΡΑΤΕ και τη μακροχρόνια επίδρασή του στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, στη διαχείριση του άγχους, στην αυτοσυγκράτηση κατά τα χρόνια της εφηβείας, αλλά και την επίλυση των προβλημάτων τους.

 Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν το ΚΑΡΑΤΕ από την ηλικία των 4 ετών. Στην αρχή μέχρι τα έξι χρόνια, το πρόγραμμα είναι ειδικά διαμορφωμένο με παιχνιδοασκήσεις.  Παιχνίδια με τα οποία μαθαίνουν το άθλημα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη σωματική τους διάπλαση, την αντίληψη για το χώρο και τη φιλοσοφία του που είναι η άμυνα και όχι η επίθεση. Τα παραπάνω εξαρτώνται βέβαια από  το πόσο συνεργάσιμο είναι κάθε παιδί. Από αυτή την ηλικία, ωστόσο, μαθαίνει να υπερασπίζεται τον εαυτό του, να σέβεται το δάσκαλο και τους συναθλητές του. Αποκτά δηλαδή σταδιακά αυτοσεβασμό, αυτοπειθαρχία και ομαδικό πνεύμα, πολύτιμα εφόδια για την εφηβεία και την ενηλικίωση.

 Το ΚΑΡΑΤΕ είναι επίσης ένας διασκεδαστικός τρόπος για αγόρια και κορίτσια να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση καθώς και να ενισχύσουν την ικανότητα εστίασης τους. Επιπλέον συμβάλλει στην επίτευξη στόχων και την αυτοπεποίθηση, αφού βασίζεται στο σύστημα απόκτησης χρωματιστών ζωνών, δηλωτικό του βαθμού ικανότητας. Η συνεχής προσπάθεια για την απόκτηση κάθε ζώνης βοηθά στην ικανοποίηση και τον καθορισμό των στόχων του.

 Το ΚΑΡΑΤΕ αποδεδειγμένα βοηθάει ιδιαίτερα τα παιδιά που παρουσιάζουν ελλειμματική προσοχή, διάσπαση, δυσλεξία και υπερκινητικότητα, καθώς ο αυτοέλεγχος και η συγκέντρωση είναι ακριβώς οι δεξιότητες που αναπτύσσονται στα προγράμματα εκμάθησης πολεμικών τεχνών. Οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί για παιδιά με μαθησιακές ανάγκες προτείνουν το συγκεκριμένο άθλημα γνωρίζοντας τη συμβολή του στη βελτίωση της απόδοσής τους στο σχολείο. Συντελεί επίσης στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού (bulling) που δυστυχώς αναπτύσσεται κυρίως σε τέτοιες περιπτώσεις από τους συμμαθητές του ή και το περιβάλλον του.

 Το ΚΑΡΑΤΕ μπορεί να βελτιώσει το πνεύμα και το σώμα ενός παιδιού, εφόσον επιλέξετε α) τον κατάλληλο χώρο που θα πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές, β) το κατάλληλο πρόγραμμα, και τέλος γ) τον κατάλληλο προπονητή, με άδεια και αναγνώριση από την Γ.Γ.Α., με μακροχρόνια πείρα ειδικά για την ευαίσθητη ηλικία των μικρών αθλητών.   

Φωτογραφίες
/


Τα Βίντεο μας

Επικοινωνία

 • Τηλ:
  211 4015 976
 • Κιν:
  6981 092885
 • Email:
  leontesns@yahoo.gr
 • Διεύθυνση: Πλαστήρα 116 & Πριήνης
  Νέα Σμύρνη