Η ιστορία του Wado Ryu


O Hironori Ohtsuka, ο ιδρυτής του Wado-Ryu Karate-Do, γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1892 στην Shimodate, πόλη του Νομού Baragi . Σε ηλικία πέντε ετών, με την προτροπή της γιαγιάς του, άρχισε να μελετά ένα είδος πολεμικής τέχνης. Τα πρώτα μαθήματά του τα πήρε από τον παππού του, Chojiro Ehashi της Clan Tsuchiura, σύμφωνα με τη μελέτη του ο νεαρός Ohtsuka έμαθε την τέχνη του Tsuki, (διάτρηση), Κερί (λακτίσματα), και Nagewaza (ρίψη).

Όταν ήταν δεκατριών ετών ο Ohtsuka εντάχθηκε στο Shinto-Yoshin-Ryu Jujitsu, Σχολή του τρίτου Grandmaster Shizaburo Nakayama. Κατά τη φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο Waseda του Τόκιο συνέχισε να αποκτά εμπειρία στο Shinto-Yoshin-Ryu, ενώ επίσης  άρχισε εξάσκηση και σε άλλες μορφές  πολεμικής τέχνης.

Το ταλέντο του Ohtsuka στο Shinto-Yoshin-Ryu σε σύγκριση με τα άλλα είδη πολεμικής τέχνης ήταν τόσο μεγάλο και αναγνωρίστηκε γρήγορα σε όλες τις αίθουσες προπόνησης που συμμετείχε. Για το λόγο αυτό του  προτάθηκε άμεσα η συμμετοχή του σε Hon-Gumite (πραγματικές μάχες). Από τις συνεδρίες αυτές ο Ohtsuka  κατάφερε να αποκτήσει τεράστιες εμπειρίες και να αυξήσει γρήγορα τις ικανότητές του στις διάφορες τεχνικές του Jujitsu.

Τον Ιούνιο του 1920, σε ηλικία 29 ετών, ολοκλήρωσε όλα τα μαθήματα και τιμήθηκε με την άδεια του υψηλότερου βαθμού σto Shinto-Yoshin-Ryu, η οποία του επέτρεψε να γίνει ο 4ος Grandmaster, και να διαδεχτεί  τον Sensei Nakayama. Με την άδεια αυτή απέδειξε ότι  ήταν ένας αληθινός Δάσκαλος και έλαβε το μετάλλιο του Menkyu Kaiden.

Τον Ιούλιο του 1922 ο  Ohtsuka παρακολούθησε στο MEISEI Juku στο Τόκιο μια επίδειξη του Οκινάουα Tode (πρόδρομο του Καράτε) η οποία δόθηκε από τον  Gichin Funokoshi, έναν Shuri-Te μαχητή και ιδρυτή αργότερα του Shotokan Καράτε. Ο Ohtsuka έγινε μαθητής του Gichin Funakoshi.

Η πρόοδος του Ohtsuka στο καράτε ήταν τόσο μεγάλη ώστε του απονεμήθηκε ο τίτλος Shihan Dai, (αντιπρόεδρος Διευθύνων Εκπαιδευτής). Η  ακόρεστη δίψα του Ohtsuka για πολεμικές  Τεχνες τον οδήγησε σε διάφορα Dojo όπου αντάλλασσε τεχνικές με άλλους Sensei (Δάσκαλους όπως τους  Choki Motobu, (Motobu-Ryu), και Kensei Mabuni, (Shito-Ryu)  από την  Οκινάουα.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το  1924, ο Ohtsuka είχε αναπτύξει  πολλές  προκαθορισμένες τεχνικές μάχης (Yakusokou Kumite),  ανέπτυξε επίσης την άμυνα από γονάτισμα  (Idori-No-Kata) καθώς και εννέα άμυνες ενάντια σε μακρύ σπαθί ( Tachi-Αϊ-No-Kata και Shirahatori-No-Kata). Μάλιστα μελετώντας βαθύτερα τις φόρμες (Kata) της Οκινάουα κατάφερε να ερμηνεύσει ορισμένες από τις τεχνικές που ήταν δύσκολο προηγουμένως να κατανοήσει.

Το έτος 1929  αποδείχτηκε η πιο σημαντική χρονιά για τον Ohtsuka. Σε ηλικία 37 ετών κατάφερε να συγχωνεύσει τις δύο τέχνες  του Shinto-Yoshin-Ryu και το Okinawa-Te αφού χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό και  τις γνώσεις του Jujitsu. Κατόπιν ίδρυσε τη δική του σχολή Wado-Ryu Karate Jutsu και Wado Ryu Jujutsu Kenpo.

Το 1934 ο Ohtsuka προχώρησε στην εγγραφή του σχολείου του στην Dai Nippon Budo Kukai, ένωση η οποία δημιουργήθηκε το 1895 από την ιαπωνική κυβέρνηση για να επιβλέπει  τις Πολεμικές Τέχνες. Επίσης τιμήθηκε από την ένωση με τον τίτλο  "Renshi". Στο ίδιο διάστημα άρχισε να μαθαίνει Yagyu Ryu Shinkage Kenjutsu από τον Gihachiro Kubo, τον 9ο Grandmaster του Clan Tosa.

Το 1940 η Butokai πραγματοποίησε Budo Φεστιβάλ και κάθε Ryu (σχολείο), έπρεπε να καταχωρήσει το όνομα του και το όνομα του ιδρυτή της. H  σκέψη του Ohtsuka ήταν να ονομάσει το στυλ του "Shinshu Wado-Ryu", αλλά  είχε πεισθεί από τον G. Kubo του Yagyu Ryu Shinkage να βγάλει το  "Shinshu» και να το ονομάσει απλώς "Wado-Ryu", όπως ο ίδιος κατάλαβε το όνομα ήταν επαναλήψεις (Shinshu είναι ένα μάλλον υπερβολικά πατριωτικό όνομα για την Ιαπωνία και ακούγεται παράξενο στην σύγχρονη γενιά, και παρόλο που η "Wa" του Wado Ryu σημαίνει "ειρήνη και την αρμονία", η λέξη "Wa" χρησιμοποιείται συχνά για να σημαίνει "Ιαπωνία").  Ο Ohtsuka τιμήθηκε επίσης με τον τίτλο του Tasshi (Kyoshi-Go).

Το 1944 η Dai Nippon Buto Kukai ζήτησε απο τον Ohtsuka  να γίνει Αρχηγός Εκπαιδευτής Καράτε για την Ιαπωνία. Όπως προέκυψε από jujutsu to Τζούντο  και από Kenjutsu το Kendo , Ο Ohtsuka υποστήριξε οτι και το Καράτε θα πρέπει να αλλάξει από μια μορφή jutsu σε μια  μορφη "Do" (τρόπος ή διαδρομή)  και να συμπεριλάβουν το στοιχείο του αθλητισμού. Το πρώτο Πανιαπωνικο Wado-Ryu Πρωτάθλημα διεξήχθη το 1955. Ο Ohtsuka  στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αποστέλλει έναν μικρό αριθμό από τους καλύτερους μαθητές του να διαδώσουν την τέχνη του Wado-Ryu σε όλο τον κόσμο.

Του απονεμήθηκε το βραβείο « Soukuo Kyoujujiso Sho" (συγκρίσιμη με την OBE), από τον αυτοκράτορα Χιροχίτο το 1966 για την αφοσίωσή  του στην εισαγωγή και διδασκαλία του Καράτε. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 το Wado-Ryu αναπτύχθηκε με πολύ γρήγορο ρυθμό μέχρι και σήμερα .

Το  1972 είδε  τον Higashi-Nokuni-Nomiya, (μέλος της βασιλικής οικογένειας και Πρόεδρο της Kokusai Budo Renmei) που του απένειμε το βραβείο του "Meijin" ο τελικός τίτλος σε πολεμικές τέχνες. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία του καράτε που έλαβε αυτή τη μεγάλη τιμή.

Το Νοέμβριο του 1981 ο Hironori Ohtsuka παραιτήθηκε από  τη θέση του ως Grandmaster και ανέλαβε ο πρωτότοκος γιος του, ο Jiro Ohtsuka ως  δεύτερος Grandmaster, ( ο Jiro επίσης πήρε το όνομα της οικογένειας για να γίνει Hironori Ohtsuka ΙΙ).

Στις 29 Ιανουαρίου 1982, μόλις τέσσερις μήνες πριν τα 90ά γενέθλια του, Hironori Ohtsuka απεβίωσε.

Ο Hironori Ohtsuka ήταν πραγματικά ένα "γίγαντας" στον κόσμο των πολεμικών τεχνών.

Τα Βίντεο μας

Επικοινωνία

 • Τηλ:
  211 4015 976
 • Κιν:
  6981 092885
 • Email:
  leontesns@yahoo.gr
 • Διεύθυνση: Πλαστήρα 116 & Πριήνης
  Νέα Σμύρνη