Η ιστορία του καράτε


Το καράτε ανήκει στην κατηγορία των άοπλων παραδοσιακών μαχητικών τεχνών και προέρχεται από την Ιαπωνία .Οι τέχνες αυτές εμφανίζονται για πρώτη φορά τεκμηριωμένα τον 6ο μ. Χ.  αιώνα.

Έκτοτε μετεξελίχθηκαν και τροποποιήθηκαν για να καταλήξουν στις σύγχρονες μορφές τους.

  Γνωστά και αναγνωρισμένα στυλ  Καράτε είναι το  Wado Ryu , Shotokan, Goju Ryu, Shito Ryu, Kyokushinkai κλπ .Το Wado Ryu  είναι το μόνο στυλ παραδοσιακού καράτε που κάθε χρόνο κάνει επίδειξη μπροστά στον Ιάπωνα Αυτοκράτορα.

Τα ιδεογράμματα της λέξης “Καρά- τε” σημαίνουν άδειο χέρι .Με άλλα λόγια είναι μια τέχνη άοπλης αυτοάμυνας στην οποία μπορούν να ασκηθούν άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας.

  Πρωτοξεκίνησε ως φυσική άσκηση των βουδιστών μοναχών στην Κίνα. Εισήχθη στα νησιά της Οκινάουα, από τα οποία το εισήγαγε στην Ιαπωνία ο Gichin Funakoshi. στις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Η πρώτη του παρουσίαση έγινε στην “έκθεση φυσικής αγωγής και εκπαίδευσης” το 1921 στο Τόκιο. Ο τότε διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Χιροχίτο  ενθουσιάστηκε από την παρουσίαση και του πρότεινε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Η τέχνη εξαπλώθηκε ραγδαία στην Ιαπωνία και από το 1950 και στον υπόλοιπο κόσμο.

  Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καράτε ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξήχθη στο Τόκιο το 1970 με την συμμετοχή 33 χωρών. Το 1985 η Δ.Ο.Ε. (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) αναγνωρίζει επίσημα το αγωνιστικό Καράτε.

  Στην Ελλάδα το Καράτε άρχισε να διδάσκεται στις αρχές του 1970 και η άνοδος του υπήρξε ραγδαία .Τον Σεπτέμβριο του 1986 ιδρύθηκε η Ε.Ο.Ε.Κ. (Ελληνική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Καράτε) και το 1990 αναγνωρίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού ως η μόνη επίσημη αθλητική ομοσπονδία του χώρου. Το 1999 μετονομάστηκε σε ΕΛ.Ο.Κ. (Ελληνική   Ομοσπονδία Καράτε).

   Η Ελληνική Εθνική Ομάδα συμμετέχει σε Μεσογειακά, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα έχοντας αποσπάσει διεθνείς επιτυχίες γεγονός που υποδηλώνει το υψηλό επίπεδο του καράτε στην χώρα μας σήμερα.

  Το Karate-Do  δεν είναι μόνο μια μαχητική τέχνη που αναπτύσσει τα σωματικά προσόντα του ανθρώπου. Ταυτόχρονα στηρίζεται σε φιλοσοφικές βάσεις και αναπτύσσει τα πνευματικά και ψυχικά του προσόντα. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μαγεία του Karate-Do.

Η σωστή εκπαίδευση θα του δώσει με τα χρόνια την τεχνική, η τεχνική την τέχνη και η τέχνη την φιλοσοφία-έναν τρόπο ζωής. Είναι μια φιλοσοφία που οδηγεί με αυτοέλεγχο στην αυτογνωσία.

  Η συστηματική εξάσκηση του Καράτε αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο αυτοάμυνας για άτομα όλων των ηλικιών ακόμα και των παιδιών. Σαν σωματική άσκηση αποτελεί μια ολοκληρωμένη μέθοδο εκγύμνασης του ανθρώπινου σώματος. Ο δυναμικός τρόπος εκτέλεσης των επιστημονικά μελετημένων τεχνικών του  υποχρεώνει ένα μεγάλο αριθμό μυών να γυμνάζεται αρμονικά. Συμβάλλει αποφασιστικά στην ισομετρική ανάπτυξη του σώματος, στην βελτίωση του αναπνευστικού και του κυκλοφοριακού συστήματος καθώς επίσης και την ανάπτυξη της ευκινησίας  και στην ευστροφία του πνεύματος.

  Η μέθοδος της συνεχούς ατομικής προσπάθειας και επιμονής, η αυτοπειθαρχία, αρχές στις οποίες οι ενασκούμενοι θα πρέπει να ενδώσουν, αν θέλουν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα μπορούν να αποτελέσουν ένα φιλοσοφικό σύστημα ,το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα και για την υπόλοιπη ζωή τους.

  Τέλος το Καράτε είναι ο  μόνος τρόπος να αναπτύξουμε την τέχνη η το όπλο αυτοάμυνας μέσω της συνεχούς επανάληψης των ασκήσεων και των κινήσεων έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε ώρα, σε οποιοδήποτε τόπο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη απειλή.

Τα Βίντεο μας

Επικοινωνία

 • Τηλ:
  211 4015 976
 • Κιν:
  6981 092885
 • Email:
  leontesns@yahoo.gr
 • Διεύθυνση: Πλαστήρα 116 & Πριήνης
  Νέα Σμύρνη